Úspěšné odstraňování hmyzu z karoserie

Zbavovat se mrtvého hmyzu na automobilu je práce nezáživná a nevděčná, neboť stačí jedna projížďka a je opět co čistit. Tento donquijotský boj s nalepeným hmyzem, ale nemusí být taková otrava, jak obvykle bývá. Detailing-czech vám přináší pár rad, co s tím.

Proč nejde hmyz dolů?

Když v rychlosti trefíte broučka, tak mu hlavičkou neproletí jen zadeček, jak praví vtip, ale rovněž všechny jeho vnitřnosti, které jsou vůči laku agresivní. Obsah tělesné schránky broučka je následně sluníčkem připečen k povrchu karoserie. A čím déle tyto zbytky na povrchu zůstávají, tím více se zažírají do vrchní vrstvy laku. Podobně jako ptačí trus. Odstranit z karoserie nožičky a křidélka nebývá problém, ale ten „mastný flek“, který po broučkovi zůstane, je už nelehké odstranit.

Odstraňování zbytků hmyzu

Mezi lidmi populární metoda; odstraňování zbytků hmyzu pomocí houbičky na nádobí, je jistota. Jistota, jak si zaručeně poškrábat lak. Chcete-li se této jistotě vyhnout, pak je zapotřebí vynaložit více úsilí. Karoserii bezkontaktně předmýt (což by měla být samozřejmost při každém mytí auta) pomocí aktivní pěny a opláchnutí tlakem vody. Následuje kontaktní mytí autošamponem (ideálně PH neutrální, bez vosku) a mycí rukavicí. Po usušení karoserie zjistíte, že auto je sice čisté, avšak zmíněné mastné fleky z čelních partií odstraněny nebyly. A to i v případě, když jste použili odstraňovač hmyzu. Důvodem je skutečnost, že hmyz byl na laku dlouho a slunce jej doslova připeklo k povrchu karoserie. V takovém případě může, ale rovněž nemusí pomoci hmota clay určená k čištění laku. Pakliže i tato metoda selže, zbývá už jen poslední možnost – strojní leštěné laku.

Řešení: ochrana laku a pravidelné mytí

Pokud je ale lak automobilu ochráněn voskem (skutečně kvalitním tvrdým voskem) pak se rapidně zmenšuje riziko poškození laku agresivními zbytky hmyzu. A v případě pravidelného mytí automobilu, což během letních měsíců znamená alespoň 1x týdně, bude odstraňování hmyzu rutinní záležitostí. Nemáte-li čas každý týden na „velké“ mytí, pak doporučujeme alespoň rychlou návštěvu veřejné samoobslužné myčky. Rovněž během cesty na dovolenou si můžete udělat krátkou zastávku v myčce a wapem spláchnout vůz. Cílem je, se snažit krátit dobu, kdy sluníčko zapéká hmyz do laku.

Doporučené produkty z našeho eshopu:

Aktivní pěna Nerta Carnet Jumbo; myjete-li si vůz doma svépomocí

Mikrovláknová mycí rukavice Petzoldt´s; pro šetrné ruční mytí automobilu

Sušící ručník Petzoldt´s Extra Weich; jemný mikrovláknový ručník pro sušení automobilu bez rizika poškrábání

Odstraňovač hmyzu Dr. Wack; nejlepší odstraňovač hmyzu na trhu, avšak ani ten není všemocný

Hmota clay a lubrikant Petzoldt´s pro čistění laku od zbytků hmyzu, poletavé rzi, asfaltu, zbytků lepidel a vosků

Tvrdý vosk Petzoldt´s Klassik Wax

Detailer Petzoldt´s; rychlá finalizace vzhledu vozidla, zvýšení lesku a hydrofobity laku, ochrana laku a prodloužení životnosti voskové vrstvy